Ga jij binnenkort starten met rijlessen? Dan is het belangrijk om alvast even te bedenken of er mogelijke belemmeringen zouden kunnen zijn. Wij als rijschool zijn er natuurlijk hoofdzakelijk mee bezig om te zorgen dat jij vaardig genoeg bent om op een leuke én makkelijke manier je rijbewijs te halen. Naast die vaardigheid is het ook belangrijk om te bekijken of je geschikt bent om te rijden. Dat regelen we bij het CBR.

Gelukkig hoeven de meeste mensen niet stil te staan bij de vraag of ze rijgeschikt zijn. Alleen soms kunnen er medische redenen zijn waardoor het niet meteen duidelijk is of je wel of niet geschikt bent om op een veilige en verantwoorde manier het verkeer in te kunnen. Daarvoor is er de gezondheidsverklaring die je bij het CBR kunt invullen.

 

Begeleiding naar rijgeschiktheid

Wij begeleiden je graag van start tot eind bij het halen van je rijbewijs, dus ook bij deze stap zullen we proberen te adviseren waar nodig. Alleen het invullen bij het CBR moet je zelf doen. Het gaat immers om jouw vertrouwelijke gegevens. Om je rijgeschiktheid te beoordelen stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid en aan de hand van jouw antwoorden kan er een verklaring van rijgeschiktheid worden afgegeven. Om je CBR gezondheidsverklaring in te vullen kun je de onderstaande stappen volgen:

 

Invullen gezondheidsverklaring

 1. Om de CBR gezondheidsverklaring in te kunnen vullen heb je een DigiD nodig met sms controle. Heb je die nog niet, dan kun je dat aanvragen bij Digid.nl.
 2. Gebruik je DigiD om in te loggen bij mijn.cbr.nl
 3. Zodra je ingelogd bent kun je kiezen voor “Kies uw Eigen Verklaring”
 4. Selecteer daarna “Ik wil praktijkexamen doen”
 5. Nu krijg je een invulpagina met je gegevens. Een deel daarvan, zoals je naam en geboortedatum, is al ingevuld, maar een deel moet je controleren en aanvullen. Daarna kun je kiezen voor welk voertuig je examen wilt doen. Denk je binnen een jaar niet alleen auto, maar bijvoorbeeld ook motor te willen doen, dan kun je dat hier ook al invullen, zodat je niet opnieuw een gezondheidsverklaring bij het CBR hoeft te kopen. De verklaring is één jaar geldig.
 6. Lees de medische vragen goed door en als je er vragen over hebt, vraag gerust even advies bij je instructeur. Deze kan je vaak prima uitleggen wat er precies gevraagd wordt. Zo is er wel eens verwarring over vraag 8a:
  8a. Ziet u minder goed met één of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen? U vult ‘ja’ in als u:

   

  • wazig of minder scherp ziet
  • een lui oog heeft of wiebelogen (nystagmus)
  • maar een deel van de ruimte ziet


  Draagt u een bril of lenzen? Vul dan alleen ‘ja’ in als u niet goed ziet mét uw bril op of lenzen in.

  Hier wil het CBR graag weten of jij niet goed kunt zien zelfs als je je bril of lenzen draagt. Heb je een bril of lenzen en zie je daar prima mee, dan vul je natuurlijk gewoon “nee” in op deze vraag.

 7. Na het invullen, digitaal ondertekenen en betalen krijg je nog een bevestiging in je e-mail. Daarna kan je instructeur in het examen systeem van het CBR zien dat het geregeld is en kunnen we verder met bijvoorbeeld het reserveren van een tussentijdse toets of examen.
 
 

In deze video kun je dit verhaal ook nog eens rustig bekijken.