… en dan is het zover! Je bent de 16,5 gepasseerd, en je hebt tijd en budget om te beginnen aan je rijbewijs.

Je ziet steeds vaker lesauto’s rijden. Ze zijn er in allerlei kleuren, met opvallende carwraps, of bescheiden reclame. Wil je een Mercedes, Audi, Volkswagen?

Welke rijschool moet je kiezen? Die grote rijschool met veel personeel en auto’s, die franchisenemer, of die zelfstandige eenmanszaak? Misschien is die met dat mooie grote pand in de binnenstad wel een goeie?

Een leuke instructeur! Ja, die wil je ook. Vrienden die het rijbewijs al hebben of die er een kennen, weten je vaak wel een kant op te sturen. Je zit toch heel wat uurtjes met die man of vrouw samen in een auto. Heeft hij goede bedoelingen? Hoe is z’n persoonlijke hygiëne? Is het überhaupt wel een prettig persoon om zoveel tijd mee door te brengen?

En ook niet onbelangrijk … kan hij wel lesgeven? Krijgt hij je ook op of boven examenniveau? Je wilt toch echt gewoon in één keer slagen.

Uiteraard, die eerste lessen leer je bij iedere instructeur al veel. Die hele auto met zijn knoppen, hendels, lampjes, pookjes en pedalen en hoe je dat apparaat dan ook nog aan het rijden krijgt. Dan het sturen, remmen, gasgeven, koppelen, schakelen, en al wat spiegels tussendoor. Als je een gigantisch grote tuin hebt, of ander eigen terrein en een oud barrel, dan kunnen je ouders je dit daar zelfs al leren.

Maar dan … het rijden in het stadsverkeer, op ringbanen, snelweg en buiten de bebouwde kom. Woonwijken, woonerven, 30km-zones, 60km zones, 70 wegen, 80, 100, 130. Allemaal leuk en afwisselend als er amper verkeer is maar als het drukker is en er auto’s links en rechts langs je heen lijken te vliegen dan wordt het langzaamaan al serieus en ben je maar wat blij als je een goede instructeur/coach naast je zit.

Het gaat vanaf dan immers steeds minder over hoe met die auto zèlf om te gaan, en steeds meer over hoe veilig door dat verkeer te komen. Voorrangskruisingen, gelijkwaardige kruisingen, wegversmallingen, rijstroken, invoegstroken, uitrijstroken, taperstroken, regels, borden, belijningen pffff …. en dan dacht je dat je alles in die theorie wel al had gehad.

Cyrano is aan het typen …